Och så var julen slut...

Jag kände att det kanske var dags att uppdatera nu, det var ju trots allt julafton för över en vecka sedan (vilket betyder att det redan varit nyårsafton också, vilket i sin tur betyder ännu mer skrivande för mig sen:P) Nåväl, årets julafton (eller ja, egentligen förra årets då, men ni fattar:P) blev allt annat än vad jag är van vid. Större delen av släkten Chemtob var här, alltså släkten på pappa Jackys sida, vi var 15 personer som firade och trängdes tillsammans under en veckas tid och det var riktigt trevligt må jag säga och riktigt tur att familjen har hyfsat stort hus. Detta innebar att alla ungdomar (den yngsta 16 och äldsta 31) fick sova tillsammans på övervåningen liggandes på varsin madrass, jag fick alltså ge upp mitt rum i en vecka för en inte alltför tjock madrass och en sovsäck, men det gick bra det också och det var t.o.m riktigt mysigt att sitta uppe på kvällarna (nätterna) tillsammans med de andra "barnen". Själva julafton började med skidåkning på en skidstation som heter Linga, vädret var underbart backarna och snön likaså. Vid 18.00 kom vi hem igen och då började alla göra sig lite julfina, sedan vid 20.00 var det dags för appetizers; champagne, torkad frukt, oliver och några marockanska snacks som bestod av något köttfärsaktigt inlindat i en slags deg som friterades. Vi började med middagen någon gång efter 21.00, julmiddagspolicyn i Frankrike är att äta så sent som möjligt, och det första som serverades var ostron. Efter det plockades Le foie gras fram och detta är levern från gäss eller ankor och jag tror att den vi åt var anklever, foie gras betyder i alla fall fet lever och här kommer lite extra information om hur man framställer detta: man tvångsmatar dessa fåglar genom att köra ned ett rör i djurets matstrupe och sedan pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner genom strupen tills fågelns lever har svällt upp flera ggr dess storlek innan fågeln sedan slaktas. Detta är förbjudet i  bl.a. Sverige, och de kallar oss barbarer? :P Men denna feta pastejaktiga rätt är väldigt god på lite toast. På julafton serverades också fikon och en löksyltaktig röra tillsammans med le foie gras. Jag smakade såklart, som alltid, men det var ingen höjdare enligt mig -alldeles för sött, så jag åt min foie gras precis som den var på min toast . Mums!  Efter det blev det mer anka, men denna gång själva ankköttet, från den finaste och möraste delen på ankan (vilken del det nu är?) och detta åt vi tillsammans med ugnsbakade äpplen. Det var väldigt gott allting, men långt från en traditionell svensk julmiddag. Till varje rätt togs ett nytt vin fram och även fast det var gott måste jag erkänna att längtan efter julmust fanns där så det var en himla tur för mig att pappa och maria hade skickat ned 2 små flaskor som jag kunde dricka sen. För nej jag var inte så dum och drack min julmust under middagen, det hade bara blivit pinsamt, jag drack vin som alla andra. Sedan tror jag inte på kombinationen julmust och ostron, det låter inge vidare gott och dessutom är jag ju här för att få uppleva alla dessa nya saker och nya traditioner. Hursomhelst, när vi hade avslutat den 3:e och näst sista rätten var klockan mellan 22.30 -23.00, då var alla proppmätta så vi tog en liten vilopaus och lyssnade på musik och var allmänt sociala. Som ni läsare kanske tänkt på har jag inte nämnt någonting om julklappar än och klockan är redan c.a. 23.00 på julaftons kväll och detta beror på att i Frankrike delar man inte ut juklapparna förrän på juldagsmorgon. Firar man med små barn som går och lägger sig tidigt på kvällen väntar man med att öppna klapparna tills på morgonen den 25:e, men finns inga små barn med, som i vårat fall då Marie som är 16 år var yngst, då är det "efter-midnattsregeln" som gäller. Vi var dock lite otåliga, eller rättare sagt Marie var otålig och övertygade alla att vi kunde fuska och börja öppna paketen tidigare och så blev det också. Vid 23.15 öppnades alla klappar och i min familj hemma i Sverige brukar vi alltid göra så att om man inte har någon riktig tomte så är det ändå någon som agerar tomte och delar ut paketen, men här fick alla gå runt granen och leta sina paket själva. Nu skulle jag gissa att klockan var lite efter 00.00 och då plockades efterrätten fram som bestod av 2 olika tårtor; familjen Chemtobs traditionella tårta som de gör till varje födelsedag eller tillställning som denna och en fransk jultårta som kallas bûche. Denna Bûche är en tårta som ser ut som ett vedträ och som jag tror kan göras på lite olika sätt, med choklad eller något nötaktigt. "Bûchen" som min familj bakade, var gjord på kastanjenötter och efter att vi ätit denna smarriga efterrätt satta vi uppe en stund till och sjöng med när Jean-David, Jean-Bernard och Nick spelade gitarr. 

Det var en riktigt trevlig, rolig och mysig julafton, problemet var bara det att det inte kändes som att det verkligen var julafton och jag skulle säga att det berodde på avsaknaden av min riktiga familj, svensk julmat, snö och Kalle ankas julafton och tomteverkstaden. Men jag ångrar verkligen inte att jag stannade här över julen, jag hade det som sagt väldigt bra och det är ju trots allt inte varje år man får möjligheten att åka skidor i alperna eller umgås med ett gäng halvgalna, franska marockaner på julafton;D

Lista över vad jag fick i julklapp:
*Björn Gustafsson -Ett livsverk, från storebror Peter
*Boken "Knäpp Kunskap" från Lillebror Johan
*Nagelstenar från lillasyster Linnéa
*Favvoschampo och balsam + ansiktsmask från lillasyster lovisa och lillebror Johan
*Mamma Mia Soundtrack från storasyster Maria
*Pengar av mamma
*Prenumeration på Veckorevyn av Pappa och Maria
*80 euro från släkten Chemtob
*Broderi som Brigitte gjort (värdmamma)
*Och min vistelse här i Frankrike och alla kostander det innebär ser jag som en enda stor julkapp/födelsedagspresent;D

Tack så mycket för alla bra presenter!

När man öppnat sina paket tackar man såklart allihop för det man fått och då är det, på traditionellt, franskt vis, kindpussar som gäller;D Jag kan också meddela att resten av släkten Chemtob som vi firade jul tillsammans med bor i Paris och där hälsar/säger hejdå/tackar man med 4 kindpussar, 2 på var kind. Med lite snabb huvudräkning borde det alltså bli 4x10(Parisborna) + 2x4(värdfamiljen) =48 kindpussar! haha. Jag älskar verkligen dessa kindpussar och ibland tar det sin lilla tid.

Jag vill även nämna att min kära familj inte bara skickade ner julklappar till mig, utan även till min värdfamilj, mest i form av mat (som också var lite till mig kanske;P) De skickade i alla fall ner en massa svenskt godis; gott&blandat, bilar, geléhallon, 3 stora Marabou (jag gav bort 2 till Yohann och David i julklapp), Daim, Brejk och Pigall. De skickade även 2 små flaskor julmust, rökt renkött, en flaska Blossa glögg, pepparkakor, gravad lax, västerbottenost, krutrök ( som också en ost om inte alla har koll på det;P), en osthyvel, hjortronsylt, ett änglaspel (det var faktiskt till mig) och ett ljus från LjusBoden med lite snygga "ljusdekorationer" till det. Det ljuset gav jag bort till Brigitte och Jacky i julklapp och de tyckte det var mycket fint, jag var också snabb att påpeka att det var gjort i min hemstad. Ostarna tillsammans med osthyveln blev också det en julklapp till familjen, egentligen var ju allting som en enda stor julkapp till dem men jag slog inte in allt bara. Som alla vet är ostar lite av en fransk specialitet och precis i början av mitt år här frågade pappa Jacky mig lite fint om det finns svenska ostar. Jag skrattade lite, som efter alla dumma frågor de ställer till mig och svarade såklart ja. Efter det var det en självklarhet att de skulle få svenska ostar i julklapp och på juldagslunchen smakade vi dessa ostar, som pappa Jacky var mycket skeptisk till, men vilken hit det blev! Alla älskade osten, särskilt Krutröken och kommentaren jag fick när jag frågade vad de tyckte var: jo, den är mycket god, den påminner om någon italiensk ost. Det var kanske inte svaret jag hade väntat mig men det var en riktig komplimang ska ni veta, för enligt fransmännen är de enda ostar som är något att ha här i världen franska och italienska ostar (och nu svenska också givetvis;P) och kanske har de rätt i det. Men vad jag tyckte skulle bli ännu mer spännande att se än deras reaktion till själva osten, var användadet av osthyveln; kommer de använda den över huvud taget? och om de gör det, hur kommmer det gå? Dessa var de två frågor jag ställde till mig själv och jag trodde faktiskt inte att de skulle använda min osthyvel, men till min glädje gjorde de det. Jag började med att demonstrera hur denna mannick fungerade och de andra följde gladeligen efter mitt initiativ. De var dock inte alltför duktiga på att hantera denna konstiga uppfinning, det blev slalombacke utav den nästan direkt. De verkligen pressade ned osthyvlen i osten, för att bara dra ett lätt drag skulle tydligen inte fungera?:P Och det där med att man faktiskt kan skära från olika håll om det nu skulle bli lite ojämnt var det inte heller någon som tänkte på. Jaja, jag var glad att de försökte och de använde faktiskt alltid osthyvlen, när jag var med. Det tyckte jag var väldigt roligt och ganska gulligt, för de dagar jag var och åkte skidor t.ex. höll de sig till kniven, vilket syntes när det var dags för middag igen och det fanns en massa hack på osten. Nu används inte osthyvlen längre eftersom att mina svenska hårdostar är slut och de inte känner sig tvungna att använda den haha. Vad gäller allt annat tyckte de allting var gott faktiskt. Den gravade laxen tyckte de var godare än den rökta som de brukar äta annars, det rökta renköttet kan jag inte säga annat än att det var en hit, glöggen tyckte de var god (det var vad de sade i alla fall:P) men de tyckte den var lite stark och de flesta blandade ut den med varmt vatten. Här kan man också dricka något som liknar glögg och som helt enkelt heter "vin chaud" = "varmt vin". Detta varma vin är, till skillnad från glöggen, kryddat endast med apelsinskivor och kanel och det är mycket blaskigare än vad jag är van vid. Jag måste säga att jag föredrar svensk glögg med russin och mandel framför franskt, varmt vin med apelsinskivor i, medan fransmännen tydligen föredrar det lite blaskigare.
För att sammanfatta detta, som skulle blir en liten parentes men som slutade som halva inlägget, så var de 3 stora favoriterna det rökta renköttet, den gravade laxen och Krutröken. Bra gjort Sverige! /Laurent (den äldsta av kusinerna)

Joyeux Noël!!!! Bara sådär 9 dagar i efterskott:P God fortsättning på det nya året kanske passar bättre.
Bisous<3


Kommentarer
Postat av: Katarina

låter verkligen som att du fick en toppenjul även om den inte var lik vår vanliga svenska :) haha gulligt av din familj att skicka med julmat så din franska familj fick prova på lite traditionellt svensk! :) julklappsskörden var ju inte tokig alls, den där björn gustavsson - ett livsverk skulle man inte tacka nej till ;) haha!



Hoppas nyårsafton var lika bra :) HA DET BÄST! puss och kraaaam!

2009-01-02 @ 17:31:16
URL: http://kattarinan.blogg.se/
Postat av: Ida

vilken härlig, men annorlunda jul du verkar ha haft det! skitmysigt! :)

blev värsta långa inlägget också hörredu ;P

puss <33

2009-01-02 @ 18:10:35
URL: http://idaala.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0